Dresscodes

Ik krijg veel vrouwen in de winkel die een jurk zoeken voor een bruiloft. Vaak hebben ze een dresscode meegekregen bij de uitnodiging. Dat kan voor veel onzekerheid en stress zorgen want wat wordt daar precies mee bedoeld? In hoeverre moet je je er aan houden? Wat als er een kleurthema bij zit en die kleuren staan je echt niet.Ik probeer je in zo’n geval in eerste instantie gerust te stellen. Dresscodes worden best vaak gegeven de laatste tijd. Je hoeft het bruidspaar niets kwalijk te nemen. Zij doen het meestal juist om je te helpen en om te voorkomen dat je in je outfit uit de toon valt. Dus beschouw het als een hulpmiddel.

 

 

Dan gaan we aan de slag

Er zijn verschillende dresscodes. We gaan van casual chic naar heel chic. En we behandelen formele dresscodes en dresscodes die naast de formele codes veel gebruikt worden.

Casual Chic

De dresscode komt oorspronkelijk van de dresscode Casual, maar dan met een chique touch. Bij deze dresscode ben je als gast redelijk vrij in je kledingkeuze als je je  maar wel netjes kleedt. Deze dresscode is niet stijf, waardoor je een ongedwongen sfeer creëert. Voor vrouwen kan dit heel goed een jurkje zijn. Hoewel een bruiloft een feestelijke aangelegenheid is, wordt Casual Chic niet altijd met feestelijk geassocieerd. Als het als dresscode bij een bruiloft staat dan is het de bedoeling je enigszins feestelijk te kleden.

Summer Chic

Bruiloften worden over het algemeen in de zomer gevierd. We noemen dit ook wel het bruiloftsseizoen. Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk kans op mooi weer op zijn of haar bruiloft. Dit is dan ook de reden dat de dresscode Summer Chic zo populair is. Deze zomerse dresscode is zowel chique als feestelijk en past daardoor perfect bij een bruiloft.Met deze dresscode ben je vrij in de keuze van je outfit. Wel is het belangrijk dat de dresscode een chique tintje en een zomerse uitstraling heeft. Denk hierbij aan felle kleuren, zomerse prints of juist pasteltinten. Je kunt  voor een cocktailjurkje of een maxi-jurk kiezen. Het is niet gebruikelijk om in een broek te arriveren tenzij deze heel zomers is.

Tenue de ville

Ook bij deze dresscode zijn er verschillende variaties. Soms wordt deze heel strikt nageleefd en soms is er wat meer ruimte zodat gasten een eigen invulling kunnen geven. Ga je naar een bruiloft waarvan je weet dat er veel waarde wordt gehecht aan etiquette neem dan de dresscode Tenue de Ville heel serieus.  Dat kan heel goed met een mantelpak of nette jurk. Een écht 'ding' bij Tenue de Ville is de lengte van de rok. Officieel hoort deze over de knie te zijn. Dat wil niet zeggen dat de jurk tot op je kuiten moet vallen, maar de jurk mag net boven de onderkant van je knie komen. Dit maakt dat deze dresscode best formeel oogt. 

Tenue de Ville is een dresscode die vaak gedragen wordt bij bruiloften, openingen, buitenfeesten of strandfeesten. Het is een nette dresscode, maar niet te chique.

Tenue de Ville betekent letterlijk: kleding die je naar de stad draagt en wordt daarom ook wel stadskledij genoemd. Het is een dresscode die vooral overdag voorkomt en zich kenmerkt door de nette stijl.

Bij dames wordt Tenue de Ville vaak geassocieerd met lichte (pastel)kleuren, maar dat hoeft volgens mij niet. Als je geen type bent voor pasteltinten zou ik dat enigszins flexibel interpreteren. Het gaat er vooral om dat je niet al te opvallend bent met kleding en accessoires en make-up. De dresscode vraagt om een subtiele 'touch'. Een outfit moet netjes, geraffineerd en passend zijn. 

Cocktail

Deze dresscode staat bekend om zijn feestelijke looks en is wat losser dan Black Tie. Voor de dames is deze dresscode simpel: haal je mooiste partydress uit de kast. Paar goede hakken erbij, een mooie tas en sieraden.Je mag bij deze dresscode helemaal uitpakken, zolang het er maar feestelijk en stijlvol uitziet.

Black tie

Dames dragen bij een 'Black Tie' dresscode een lange avondjurk. Een zeer nette cocktailjurk is ook toegestaan. Een panty is dan wellicht aan te raden. Als er een diner inbegrepen is, dan is een lange jurk meestal wel verplicht. Tegenwoordig wordt, indien het gewenst is dat je in het lang komt, dat bijna altijd expliciet vermeld . Ga voor een chique look met rustige kleuren. Vermijdt zomerse of hele drukke, felle prints.   Deze dresscode staat voor chic en stijlvol.  


White tie

Ook wel tenue de soiree, witte strik of cravate blanche genoemd. Dit is de meest strikte bruiloft dresscode met veel regels; hij wordt daarom niet veel toegepast. White tie komt vaker voor bij gala's of andere formele gelegenheden. Dames dragen een feestelijke avondjurk die tot de grond moet komen. Een stijlvol decolleté is een must en je moet handschoenen dragen die tot over de elleboog komen. Let op met sieraden. Subtiel mag, maar overdrijf niet.

© 2016 - 2024 carla | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel